Home
Zoogdieren
Vogels
Reptielen en AmfibieŽn
Vissen
Insekten en Spinnen
Lagere dieren
Uitgestorven dieren
Diergedrag
Leefgebieden
Bescherming


Mensenhaai
Zeepaardje

Alle 25.000 bekende soorten vissen leven in het water. Ze zijn in de regel koudbloedige gewervelde dieren, ademen met kieuwen en zwemmen met behulp van vinnen. Terwijl zoogdieren, reptielen en amfibieŽn elk een aparte klasse binnen het dierenrijk vormen, bestaan de vissen uit drie klassen die zich duidelijk van elkaar onderscheiden: de kaaklozen, de kraakbeenvissen en de beenvissen.

Kaaklozen zijn de meest oorspronkelijke vissen. Het zijn de laatste overlevenden van de eerste gewervelden die op aarde leefden. Ze hebben schubben noch kaken en zijn ongeveer 300 miljoen jaar geleden ontstaan. Vandaag de dag bestaan er nog slechts ťťn orde.

De eerste kraakbeenvissen ontwikkelden zich ongeveer 100 miljoen jaar later. Dit waren de voorouders van het momenteel meest gevreesde zeeroofdier, de haai. Zoals hun naam al aangeeft bestaat hun skelet uit kraakbeen, een materiaal dat op stijve gelatine lijkt en minder hard is dan been. Hun lichaam is met harde schubben bedekt. Zij missen een orgaan dat de meeste beenvissen wel bezitten: de met gas gevulde zwemblaas, die de vis het voortbewegen in het water vergemakkelijkt.

De beenvissen ontwikkelden zich tegelijkertijd met de kraakbeenvissen. Ze bezitten een skelet uit beenderen en vormen met ongeveer 20.000 soorten de grootste en bekendste klasse van vissen.


CYCLOSTOMATA
Kaaklozen
MYXINI en PETROMYZONES
Blinde prikken en prikken


CHONDRICHTHYES
Kraakbeenvissen

SELACHII
Haaien

RAJIFORMES
Roggen

HOLOCEPHALI
Chimaera's of spookhaaitjes


OSTEICHTHYES
Beenvissen

ANGUILLIFORMES
Aalachtigen

CLUPEIFORMES
Haringachtigen

SILURIFORMES
Meervalachtigen

SALMONIFORMES
Zalm- en karperachtigen

LOPHIIFORMES
Vinarmigen (zeeduivel, voelsprietvis)

PLEURONESCTIFORMES
Platvissen (schol, bot)

PERCIFORMES
Baarsachtigen

GASTEROSTEIFORMES
Stekelbaarsachtigen (stekelbaarzen, zeepaardjes)

design by Cafť Noir Nieuwe Media