Home
Zoogdieren
Vogels
Reptielen en AmfibieŽn
Vissen
Insekten en Spinnen
Lagere dieren
Uitgestorven dieren
Diergedrag
Leefgebieden
Bescherming


Alaskawolf
Blauwe Vinvis
Californische Zeeleeuw
Das
Grijze Zeehond
Hyena
IJsbeer
Jaguar
Koala
Koningstijger / Bengaalse Tijger
Luipaard / Panter
Mustang Paard
Otter
Reuzenpanda
Rode Reuzenkangoeroe
Siberische Tijger
Tuimelaar
Walvis
Zoogdieren, hoe ze zien

De groep zoogdieren vormt de bekendste klasse van het dierenrijk, in het bijzonder omdat wij er zelf toe behoren evenals de dieren waarmee we het meest vertrouwd zijn. De zoogdieren worden in drie subklassen onderverdeeld: hogere zoogdieren (Placentalia), waarvan de jongen ver ontwikkeld ter wereld komen; buideldieren (Marsupialia), waarvan de jongen in embryonale toestand geboren worden en die hun ontwikkeling in de buidel van de moeder voltooien; en eierleggende zoogdieren of snaveldieren (Monotremata).

Zoogdieren zijn gewervelde dieren met borstklieren, lichaamsbeharing en vier ledematen, die bij de meeste zeezoogdieren tot vinnen zijn omgevormd. Ze ademen via de longen en zijn warmbloedig, dat wil zeggen dat hun lichaamstemperatuur min of meer constant blijft, onafhankelijk van de omgevingstemperatuur waarin ze zich bevinden. Ze bezitten een goed functionerende bloedsomloop en een hart met twee boezems en twee kamers.

Zoogdieren planten zich door bevruchting tussen mannetjes en vrouwtjes voort. Met uitzondering van de Monotremata ontwikkelen de jongen zich in de baarmoeder van het vrouwtje. De jongen leven van de moedermelk. Zoogdieren komen sinds ruim 200 miljoen jaar overal op aarde voor, waarbij de grootste diversiteit van soorten ongeveer 15 miljoen jaar geleden voorkwam. Tegenwoordig bestaan er ongeveer 4000 verschillende soorten, waarvan ongeveer de helft uit knaagdieren bestaat. De grootste dieren die momenteel op aarde leven, zoals de reusachtige walvissen en olifanten, zijn zoogdieren. De blauwe vinvis is het grootste dier dat ooit heeft geleefd.

EUTHERIA
Placentalia


HOGERE ZOOGDIEREN

INSECTIVORA
Insekteneters
DERMOPTERA
Huidvliegers
CHIROPTERA
Vleermuizen
PRIMATES
Primaten
PHOLIDOTA
Schubdieren
LAGOMORPHA
Hazen en fluithazen
RODENTIA
Knaagdieren
CARNIVORA
Roofdieren
PROBOSCIDEA
Slurfdieren
HYRACOIDEA
Klipdassen
SIRENIA
Zeekoeien
PERISSODACTYLA
Onevenhoevigen
ARTIODACTYLA
Evenhoevigen
CETACEA
Walvissen
EDENTATA
Tandarme dieren
PINNIPEDIA
Zeeroofdieren
TUBULIDENTATA
Aardvarkens

PROTOTHERIA
Monotremata


EIERLEGGENDE
ZOOGDIEREN

METATHERIA
Marsupialia


BUIDELDIEREN

design by Cafť Noir Nieuwe Media