Home
Zoogdieren
Vogels
Reptielen en AmfibieŽn
Vissen
Insekten en Spinnen
Lagere dieren
Uitgestorven dieren
Diergedrag
Leefgebieden
Bescherming


Koala
ORDE:
Buideldieren

FAMILIE:
Klimbuideldieren

GESLACHT & SOORT
Phascolarctos cinereus

De koala brengt vrijwel al zijn tijd hoog in eucalyptusbomen door. De buidelbeer is wettelijk beschermd, maar toch wordt hij ernstig bedreigd, omdat zijn leefgebied steeds kleiner wordt door jaarlijkse bosbranden.

Een koala ziet er weliswaar als een kleine knuffelbeer uit, maar het blijft toch een buideldier dat met zijn klauwen uitstekend geschikt is voor het klimmen in bomen. Op de grond beweegt hij zich onhandig met zijn korte, stevige poten.
Leefomgeving
De koala leeft bijna uitsluitend in de bovenste takken van de eucalyptusboom, die ook zijn belangrijkste voedsel is. Hij omvat met zijn krachtige poten de stam en boort zijn scherpe nagels in de boombast. Koala's zijn nachtdieren en brengen de dag meestal slapend door op een tak. 's Nachts klauteren zij naar de hoogste takken om daar bepaalde bladeren te eten (jong blad bevat te veel blauwzuur).

Voortplanting
Koala's paren tussen december en maart. 35 Dagen later komt er een piepklein jong ter wereld dat slechts 0,3 gram weegt en blind en naakt is. Instinctief baant het diertje een weg door de vacht van de moeder om haar buidel te bereiken die, anders dan bij de meeste andere buideldieren, de opening naar achteren heeft. In de buidel zuigt het koalajong zich vast aan een tepel. Dankzij de moedermelk groeit hij de eerste zes maanden in de buidel verder.

De laatste maand krijgt hij half verteerd voedsel uit de darm van de moeder.
Een jong verlaat voor het eerst de buidel als hij zes maanden oud is, en klimt op de rug van zijn moeder, waar hij zich stevig vastgrijpt. Drie maanden later is hij volgroeid en kan zijn eigen voedsel zoeken. Jonge koala's blijven tot de volgende paartijd bij hun moeder.
Voedsel en voedingswijze
In de loop van de evolutie heeft de koala nuttige wangzakken gekregen waarin hij voedsel opslaat. Zijn spijsverteringssysteem is van dien aard dat hij uitsluitend van eucalyptusbladeren kan leven. Een koala eet slechts van 20 van de 300 in AustraliŽ voorkomende eucalyptussoorten, en dan alleen bepaalde blaadjes.
Koala's eten zulke grote hoeveelheden - gemiddeld 500 gram tot een 1 kilo per dag -dat hun voedselbron snel uitgeput raakt. Er moeten dan speciale maatregelen genomen worden om de dieren te verplaatsen naar gebieden waar meer voedsel is. Het probleem bij het houden van koala's in reservaten of in gevangenschap buiten AustraliŽ is dan ook om de diertjes van voldoende blad van de juiste eucalyptus-soorten te voorzien.

De koala en de mens
Een eeuw geleden kwam de koala overal in Australie voor, vooral in Victoria en New South Wales. De kolonisatie van deze streken heeft geleid tot een dramatische afname van de koalapopulatie.

Door ontginning van grote stukken land, waarvoor veel bos wordt verbrand, worden de koala's van het grootste deel van hun territorium beroofd. Bovendien lieten ook ontelbare dieren het leven voor de pelshandel. In 1924 werden meer dan 2 miljoen vachten geŽxporteerd. Afslachting in dergelijke aantallen heeft bijna tot het uitsterven van de hele soort geleid.
Korte feitjes:
∑ De koala drinkt nooit, maar haalt al het vocht dat hij nodig heeft uit eucalyptusbladeren. Koala betekent in de taal van de Aboriginals dan ook 'geen water'.

∑ De paring vindt 's nachts hoog in de bomen plaats en gaat vergezeld van luide kreten, blaffen en grommen.

∑ Een koala ruikt sterk naar muskus en eucalyptus. Men denkt dat deze geuren ervoor zorgen dat vlooien en andere plaaggeesten wegblijven.

∑ De koala is een uitstekende zwemmer.

∑ Het is een wonderlijke speling van het lot dat veel koala's uitgerekend in reservaten sterven; ze worden overreden door de auto's van bezoekers.

∑ Een pasgeboren koala is niet groter dan een boon, en weegt 0,3 gram. Zijn achterpoten zijn nog nauwelijks ontwikkeld, maar zijn voorpoten en klauwtjes wel.

∑ Om in de buidel te komen, volgt het diertje een speekselspoor dat zijn moeder voor hem op haar buik gelikt heeft.

DE KLAUTERKUNSTEN VAN DE KOALA
De koala omklemt met zijn voorpoten een tak
en trekt zijn achterpoten steeds met kleine sprongen bij.
Duim en tweede vinger (beide opponeerbaar) staan tegenover de andere vingers.



Aan de achterpoten hebben koala's een spreidbare 'grote teen' waarmee ze een tak kunnen omvatten.

- - -

AFMETINGEN
Grootte: 60-80 cm
Gewicht: mannetje tot 11 kg, vrouwtje 8 kg. In noordelijke deel van zijn verspreidingsgebied kleiner

VOORTPLANTING
Geslachtsrijp: mannetje met 3-4 jaar, vrouwtje met 2-3 jaar
Paartijd: van december tot maart (de zomer op het zuidelijk halfrond)
Draagtijd: 25-35 dagen
Aantal jongen: 1

LEEFWIJZE
Gedrag: behalve in de paartijd solitaire boombewoners
Geluid: rauwe, lelijke roep, die op het zagen van hout lijkt
Voedsel: eucalyptusbladeren
Levensverwachting: 15-20 jaar

VERWANTE SOORTEN
Behoort tot de familie der Phalangeridae, bijv. boomkangoeroe, koeskoes en buideleekhoorn.

Verspreidingsgebied van de koala

VERSPREIDING
In het kustgebied van Queensland, delen van Zuid-Australie, maar voornamelijk in New South Wales en Victoria.

SOORTBESCHERMING
Tegenwoordig is de koala een beschermde diersoort. Er bestaan grote reservaten in Victoria en Queensland. Het dier is in Zuid-Australie opnieuw ingevoerd nadat het daar volledig uitgeroeid was.

design by Cafť Noir Nieuwe Media