Home
Zoogdieren
Vogels
Reptielen en AmfibieŽn
Vissen
Insekten en Spinnen
Lagere dieren
Uitgestorven dieren
Diergedrag
Leefgebieden
Bescherming


Bijtschildpad
KLASSE:
Reptielen

ORDE:
Schildpadden

FAMILIE:
Bijtschildpadden

GESLACHT & SOORT
Chelydra serpentina

De bijtschildpad draagt zijn naam met recht: hij bijt naar alles wat in de buurt van zijn krachtige bek komt. Daarbij schuwt hij ook alligatorjongen niet.

De bijtschildpad onderscheidt zich duidelijk van de bekende kleine schildpadsoorten. Hij is krachtig gebouwd, heeft griezelig scherpe klauwen en een gekromde kaak die zo scherp is, dat hij er de hand van een mens mee kan afbijten.
Leefwijze
Bijtschildpadden brengen het grootste deel van hun leven onder water door. Ze kruipen over de grond van rustig zoet water zoals meertjes, plassen en rivieren. Ze bewegen zich langzaam in het water, aan land bewegen ze zich eerder onbeholpen. In het noordelijke deel van hun verspreidingsgebied overwinteren ze meestal onder water, en blijven zelfs actief als de bovenlaag van het water bevroren is.

Een bijtschildpad kan ook aan land heel agressief worden als hij zich bedreigd voelt. Bij gevaar richt hij zich hoog op, en stort zich woest op de indringer. Daarbij staat zijn gekromde, scherpe bek dreigend open.
Voortplanting
De paring vindt meestal in het water plaats, waarbij het kleinere mannetje op de rug van het vrouwtje klimt. Vanaf vroeg in de zomer worden een voor een ongeveer 24 eieren in een zelf gegraven gat dichtbij de waterkant gelegd en vervolgens bedekt met aarde.
De ontwikkeling van de eieren duurt 2 tot 3 maanden. Van eieren die in de nazomer worden gelegd, komen de jongen vaak pas in de lente, zodra de temperatuur weer stijgt, uit.

Zodra ze uit het ei gekropen zijn, krabbelen de jongen naar het water waar ze hun eerste levensjaren goed verborgen doorbrengen. Ze groeien snel, en hun pantser is soms na een jaar al 15 cm lang.

Voedsel en jacht
Bijtschildpadden maken jacht op elk dier dat ze aankunnen. Ze jagen op vissen, kleinere schildpadden, kikkers, salamanders, waterslangen, alligatorjongen, kleine vogels en in het water levende zoogdieren.

Grotere dieren pakken ze in hun kaken en rijten ze met de scherpe nagels van hun voorpoten in stukken. Een kleinere prooi wordt in zijn geheel doorgeslikt. Bijtschildpadden staan ook bekend als aaseters. Ze eten praktisch elk kadaver, ongeacht de grootte, dat ze op hun weg vinden.

Jonge schildpadden voeden zich met jonge visjes, kikkerdril, garnalen en waterinsekten.
Korte feitjes
∑ Vroeger werden bijtschildpadden wel gebruikt om lijken te zoeken van mensen die het slachtoffer waren geworden van ongevallen, moord of zelfmoord. De dieren werden aan een touw vastgemaakt en te water gelaten. Zodra men zag dat het dier iets in de gaten had en stil hield om toe te happen, wist men dat de persoon gevonden was.

∑ Een alligatorschildpad heeft een wormvormig uitsteeksel aan zijn tong waarmee hij op de bodem naar kleine vissen 'hengelt. De visjes worden aangetrokken door de rode worm, zwemmen erop af, waarna de schildpad alleen nog maar hoeft toe te happen.

∑ In bepaalde delen van Thailand worden schildpadden verguld en in tempels opgehangen.

∑ Bijtschildpadden kunnen in gevangenschap meer dan 60 jaar oud worden.

- - -

AFMETINGEN
Lengte: pantser tot 40 cm, totale lengte tot 80 cm, mannetjes iets kleiner
Gewicht: tot 25 kg

VOORTPLANTING
Geslachtsrijp: mannetje met 3-5 jaar, vrouwtje met 4-6 jaar
Legtijd: nazomer
Aantal eieren: ongeveer 24
Ontwikkelingsduur: 43-45 dagen

LEEFWIJZE
Gedrag: solitair
Voedsel: vis, jonge vogels en jonge zoogdieren, kikkers, salamanders, waterslangen, jonge schildpadden
Levensverwachting: tot 60 jaar in gevangenschap

VERWANTE SOORTEN
De Noord-Amerikaanse alligatorschildpad (Macroclemys temminckii) hoort tot dezelfde familie

Verspreidingsgebied van de bijtschildpad

VERSPREIDING
In ondiepe zoetwatermeren, plassen en rivieren aan de oostkant van Noord-Amerika, van Zuid-Canada en Midden-Amerika tot het noordwesten van Zuid-Amerika.

SOORTBESCHERMING
De mens is de grootste vijand van de bijtschildpad. Hij jaagt op hem zowel voor de sport als om er schildpaddensoep van te maken. Het schildpaddenbestand is desondanks toch redelijk constant.

design by Cafť Noir Nieuwe Media